András atya,  Esemény,  Sopron

Lelkinap a sopronbánfalvi kármelita templomban

A Jóisten kegyelméből és a Kármelhegyi Boldogasszony közbenjárására igazán szép és bensőséges hangulatú ünnepen vehetünk részt a sopronbánfalvi Mennyek Királynője templomban, ahol régi hagyomány szerint minden húsvéthétfő a szentségimádás napja. Attila atya, a helyi plébános szívesen vette, hogy a lelkinap programját a soproni Keresztes Szent Jánosról nevezett soproni VÉK közösség, valamint a Szent György kórus tovább gazdagítsa. Az atya hálás szívvel fogadta a Vörös András kármelita tartományfőnök atya és a világi kármeliták jelenlétét a teplomban, ugyanis fontosnak tartja a kármelita gyökerek ápolását, hiszen a szétszóratásig a Mennyek Királynője templom melletti kolostort kármelita nővérek lakták.

A lelkinap a délelőtt 10 órai szentmisével kezdődött, és szentségkitétellel folytatódott, értékes órákat adva a híveknek és a betérő érdeklődőknek, hogy a csendben időzhessenek az Oltáriszentségben rejtőző Jézussal. Külön áldás volt a résztvevők számára a csend valódisága, ugyanis a Mennyek Királynője templom kertvárosi városrészen, egy domb tetejéről hirdeti Krisztust, ott, ahova nem jutnak el a város zajai.

Délután fél 5-kor kezdődött a soproni Világban Élő Kármeliták által vezetett imaóra. A Szent György kórus tazié énekeket, valamint Lisieux-i Szent Teréz megzenésített verseit hozta el közénk, a sopron VÉK közösség tagjai pedig rövid gondoltatébresztőkkel segítették a résztvevőket, hogy egyre közelebb kerüljenek Jézushoz. 

„Jézus a törékeny ostya színe alatt rejtőzik. Királyi pompa nélkül, szerényen jön hozzád, hogy megtanuld igazságban és irgalomban befogadni a saját, és testvéreid gyengeségeit, korlátait” – mondta a felolvasó, majd 5 perc csendet tartottunk, hogy mindenki megízlelhesse a kármelita belsőimát.

Hamarosan újra felcsendült a taizé ének, majd egy másik felolvasó szólt a résztvevőkhöz: „Jézus arra vágyik, hogy az életed középpontja legyen. Tekints rá, és helyezd Őt a gondolkodásod tengelyébe a leghétköznapibb és a legszokatlanabb helyzetekben is, hogy egyre inkább Ő legyen a döntéseid mércéje.”

A 18 órakor kezdődő szentmise keretében a soproni VÉK közösségből hárman öltöztek be, és kezdték meg képzési idejüket. Egész közösségünk a Sopronba ellátogató pápai és győri VÉK tagokkal együtt örvendett. 

A hármas beöltözést 11 ígéretmegújítás tette még emlékezetesebbé, nemcsak a magas létszám, hanem amiatt is, hogy most először jöttek el másik VÉK közösségek tagjai is hozzánk. Ez úton is szívből köszönjük a győri és a pápai közösség támogató jelenlétét, szeretetét.

A lelkinap zárásaként a Szűzanya tisztelőinek lehetősége nyílott a Skapuláré felvételére, arra, hogy Máriával egy sokkal bensőségesebb kapcsolatot alakíthassanak ki, melyben a Szűzanya az édesanyjuk és a testvérük is lesz.

Amikor András atya előre hívta azokat, akik fel szerették volna venni a Skapulárét, két félkörben fértek csak el az oltár előtt. Harminchatan voltunk. Csak utólag tudtam meg, hogy ilyen sokan még soha nem vették fel a Skapulárét Sopronban. Hálatelt, boldog szívünk könnyedén reppent Máriához és Jézushoz.

A lelkinap zárásaként közösen énekeltük el a Máriához, Drága Szűzanyánkhoz című éneket.

Kedves Világban Élő Kármeliták, kedves érdeklődő Olvasók, már most szeretettel hívunk meg Titeket a jövő évi sopronbánfalvi kármelita lelkinapra. Szeretettel várunk Benneteket, hogy Isten dicsőségére és a mindnyájunk javára minél jobban megismerjük és megismertessük a Kármelt, és hogy Ti is hozzánk hasonlóan, sőt még inkább megajándékozottak legyetek.