Budapest

Avilai Szent Terézről nevezett VÉK Közösség

Avilai Szent Terézről nevezett VÉK Közösségünk a megújulás jegyében 2016. április 3-án jött létre három budapesti – Kármelhegyi Boldogasszonyról nevezett, Keresztes Szent Jánosról nevezett, valamint a Szent Családról nevezett – VÉK közösség összevonásával. Történelme, gyökerei egészen 1906-ig nyúlnak vissza. Ekkor alakult meg Budapesten az első ún. harmadrendi kármelita közösség. 

Kifejezetten nagy és sokszínű közösség a mienk. Ennek megfelelően találkozóink is többfélék. Havi egy alkalommal hétköznap este külön találkoznak azok a tagok, akik jelenleg a kezdeti képzés időszakában vannak vagy az elmúlt 5-6 évben köteleződtek el véglegesen. Egy másik – ezúttal hétvégi – közösségi találkozón együtt vagyunk régebb óta a közösséghez tartozó aktív testvérek, a képzési időszakban lévők és a már csak alkalomszerűen jönni tudó un. szórványtagok is. Találkozásaink középpontjában a közös imádság és egy-egy téma, lelki olvasmány, tanítás körüli megosztás áll.   

Életünket – vágyaink szerint – egyéni és közösségi szinten is a kármelita lelkiség útmutatása mentén élt személyes, egyre mélyülő Isten kapcsolat öröme, küzdelme, bizonyossága tölti ki. Közösségi tagjaink a társadalmi élet sokféle területén dolgoznak, dolgoztak (szociális munkásként, pedagógusként, orvosként és más egészségügy feladatkörben, könyvelőként, informatikusként, közgazdászként, irodai és fizikai munkát végezve stb.) vannak közöttünk családosok és egyedülállók, nyugdíjasok és özvegyek. Közösségként igyekszünk segíteni egymást kármelita hivatásunk megélésében, szeretetünk növekedésében, Istennel való kapcsolatunk mélyülésében és továbbadásában.